Bovenlichten en snijramen in Nederland

BelgiŽ (vervolg 1)

Home
Over mijzelf
Bovenlicht van de maand
Wat zijn bovenlichten?
Wat is nieuw?
Bovenlichten in de diverse stijlperioden
Naar bijzondere items
Oorsprong van de Symbolen
Geschiedenis glas, gevels en bouwkunst
Oude prenten, gravures en foto's
Middeleeuwse metseltekens
Tympanen
Schamels
Romeinse jaartallen
Oorsprong Byzantijnse kandelaars
Vertikale slijpgleuven
Renovatie en restauratie
Buitenlandse voorbeelden van bovenlichten
Web links
Gastenboek en contact
Zoeken op deze site
Wat is triest

BACK

START

NEXT

Brugge
 
Zo iets tegenkomen als de foto hieronder, is echt geluk hebben. Je ziet hier nog de oude 16e/17e eeuwse Renaissance deuromlijsting met een bovenlicht dat hoogstwaarschijnlijk al in die 17e eeuw is aangebracht.
Het bestaat nog uit het wat groenig gekleurde oude glas, in lood gevat.
Schitterend. Daarvoor moet je dan ook echt in zo'n fraaie stad als Brugge zijn, waar de gothiek en de renaissance nog het straatbeeld van een gehele binnenstad overheersen.
 

100_0047brugge.jpg
Brugge: zeer oud bovenlicht 17e eeuw

Brugge heeft ook diverse fraaie oude kerken.
Een ervan: de Sint Salvator heeft binnen in de kerk nog een gedeelte eind 17e eeuws / begin 18e eeuws steenhouwerswerk in de wand en de gewelven onder de orgelgalerij tegen de toren aan. In die wand zit iets wat we nu al helemaal als een bovenlicht zouden bestempelen.
De roeden zien eruit alsof ze van hout zijn, maar het geheel is ( hoogstwaarschijnlijk, want ik kon er niet aan voelen) uit steen gehouwen.

100_0171brugge.jpg
Brugge: St Salvatorkerk (onder het orgel)eind17e/begin18e eeuw

En ook in een andere (kleine) Brugse oude kerk (de Annakerk) trof ik inpandig een soort bovenlicht aan in het doksaal (= de scheidingswand tussen schip en koorgedeelte in de kerk). Het doksaal is uit dezelfde tijd als dat van de St Salvator. In deze Annakerk werd ooit Guido Gezelle gedoopt. Of het bovenlicht ook echt even oud is, is voor mij zo niet na te gaan helaas.
 
Deze Annakerk staat werkelijk vol met het schitterendste houtsnijwerk van diverse stijlsoorten: Renaissance-Barok- Rococo-Lod XVI. Elders zal ik daar nog wel wat van laten zien.

100_0144brugge.jpg
Brugge: St. Annakerk: bovenlicht in doksaal van eind 17e/begin18e eeuw

En op straat tref je dan weer zo iets moois aan. Een beetje tijdloos. Het is niet zo gemakkelijk te dateren, maar dat geeft niet. Het is fraai in zijn compositie.

100_0162brugge.jpg
Brugge: smeedijzeren bovenlicht

In de 19e eeuw zie je het toepassen van een lantaarn steeds vaker optreden in de bovenlichten. Dit patroon doet wel wat Engels aan. Misschien is gebruik gemaakt van een Engels voorbeeldenboek.
 

100_0112brugge.jpg
Brugge: smeedijzer met lantaarn: 19e eeuw.

En ook hieronder weer zo'n smeedijzeren raam dat moeilijk te dateren is, maar hoogstwaarschijnlijk kan thuishoren in de 2e helft van de 19e eeuw.
 

100_0108brugge.jpg
Brugge: 2e helft 19e eeuw

100_0009brugge.jpg
Brugge: nieuw bovenlicht met centraal palmet

BACK

START

NEXT